Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

Per 1 januari 2024 is het Wereld Handicap Systeem (WHS) voor de eerste keer na de invoering in 2021 op enkele punten aanpast. Deze aanpassingen zijn het resultaat van een evaluatie die met behulp van feedback uit de 125 WHS landen tot stand is gekomen. We belichten in dit artikel twee aanpassingen die relevant zijn voor alle golfspelers.

Het resultaat van een qualifying kaart met 9 holes of meer, maar minder dan 18 holes, wordt vanaf 1 januari op een iets andere manier berekend. In de huidige regels wordt bijv. bij 9 gespeelde holes voor alle holes op de tweede 9 een netto par ingevuld plus 1 slag (staat gelijk aan 17 stbf punten).

Verwacht resultaat 
In 2024 wordt de nieuwe term ‘Verwacht resultaat’ ingevoerd. Het verwacht resultaat is afhankelijk van de handicap van de speler. Hoe hoger je handicap hoe lager het aantal stbf wat je wordt toegekend voor de resterende holes op een qualifying kaart. Wil je hierover meer lezen ga dan naar het NGF artikel achter de link over dit onderwerp: https://www.golf.nl/golfsport/handicapsysteem/verwacht-resultaat-whs-2024

Playing Conditions Calculation
Verder wordt op 1 januari 2024 de berekening van de PCC (Playing Conditions Calculation) aangepast. Hiermee wordt aan de hand van de scores van alle spelers op een specifieke baan of lus op één en dezelfde dag bepaald hoe de condities feitelijk waren en of er een correctie nodig is op de ingediende qualifying scores (dagresultaat of SD) van alle spelers.

Andere berekening
Na een analyse van miljoenen scores hebben de R&A en USGA besloten dat de PCC anders berekend moet gaan worden om goed te werken. Hierdoor zal een PCC-aanpassing in de toekomst iets vaker voorkomen dan vroeger. Je dagresultaat (SD) in de golf.nl app zal hierdoor de volgende dag kunnen worden gecorrigeerd. En dit heeft natuurlijk gevolgen voor je handicap berekening. Wil je hier meer over lezen ga dan naar het NGF artikel over dit onderwerp: https://www.ngf.nl/caddie/handicapping/handicapsysteem/veranderingen-wereld-handicap-systeem-in-2024

Mocht je hier vragen over hebben, dan kan je deze stellen via bghandicapcie@gmail.com.

Ries Bode
NGF Clubreferee
Handicap- en Regelcommissie BurgGolf Westerpark